LiderlikEkim 24, 20230

Ekip performansı ve üretkenlik üzerine

Hemen hemen bütün organizasyonlar çalışanlarını ekipler halinde gruplar fakat bu ekiplerin nasıl üretken olup yüksek performans göstereceği üzerine fazla kafa yorulmaz. Halbuki ekipler iyi çalıştıklarında güçlü bir rekabet unsuruna dönüşürler. Sorun şu ki, ekipleri etkin bir şekilde tasarlamak ve yönetmek karmaşık bir iştir.  Bu karmaşıklığın anahtarını da ekip yöneticileri ellerinde tutmaktadırlar.

Yöneticilerin ekip performansını yükseltmek için atabileceği birkaç etkili adımı sizin için derledik.

  1. Hedeflerin ve beklentilerin net olması: Öncelikle, bir yönetici ekip üyelerinin hedefleri konusunda 100% net olmalı ve bu hedeflerin nasıl önceliklendirileceği konusunda ekibine bir yol çizmelidir. Her bir çalışan ile yapılacak 1:1 görüşmeler ile beklentiler karşılıklı olarak netleştirilmelidir. Mikro yönetimden kaçınmak adına işin her adımını konuşmak yerine işten beklenen çıktının süresine ve kalitesine odaklanmak gerekir.
  1. Sadeleştirme: İş süreçlerinin gözden geçirilerek katma değeri olmayan ya da düşük olan işlerin iş akışından tamamen çıkartılması ya da karlılığı düşük müşteri, servis ya da ürünlerin portföyden çıkartılmasının üretkenliğe katkısı birçok çalışma ile ortaya koyulmuştur.
  1. Ekibin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesi: Ekip üyelerinin güçlü ve zayıf yönlerini bilen bir yönetici iş dağılımını buna göre yaparak ekip performans ve üretkenliğine olumlu fayda sağlar. Örneğin, sunum hazırlamak konusunda zorlanan bir ekip üyesine önemli bir müşteri sunumunu hazırlamasını istemek yerine bu konuda güçlü bir ekip üyesinin sunumu hazırlamasını istemek gibi.

Eğer yönetici ekip üyelerinin güçlü ve zayıf yönlerine hâkim değilse bu konuda “Harrison Assessments” gibi güçlü değerlendirmeleri kullanarak bu alanda iç görüler edinebilir.

  1. Ekip üyelerinin esenliğini sağlamak: Üretkenlik her bir ekip üyesinin kendini fiziksel ve zihinsel olarak zinde hissetmesi ile mümkün olacaktır. Bu anlamda yöneticiler, ekip üyelerinin hem gerektiğinde destek almalarını hem de iş dışında yeterli zaman geçirdiklerinden emin olmalıdır.
  1. Geribildirim : Zamanında ve etkin bir şekilde verilen geribildirimin büyük fark yarattığı unutulmamalıdır. Geribildirim vermek için hızlıca 5-10 dakika ayırmak, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda hızlı bir değişim sağlayacak ya da iyi yapılan işlerin takdir edilmesi ekip üyelerinin motivasyonunu ve dolayısıyla verimliğini yükseltecektir.
  1. İyi bir rol model olmak : Son olarak elbette ki söylediklerini kendisi uygulayan bir yöneticiden daha etkin bir örnek olamaz. Eğer yönetici kendi gününü planlamakta zorluk çekiyor, sürekli yoğunluktan yakınıyor ve ekip üyelerine yeterli zaman ayıramıyorsa ekip içinde sağlıklı ve üretken bir ortam oluşturulamayacaktır.

Her yönetici parlak yıldızlardan oluşan bir ekip ile çalışmak ister ;  ancak asıl yöneticilik sönük yıldızları da parlatabilmektir.

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar işaretlendi *